Sluta stressa sönder

Jag fick en bra kommentar som gav mig inspiration till ett nytt blogginlägg om hur man egentligen ska klara av allt. Jag kan bara utgå från mig själv när jag skriver det här men ibland känns det som att allt omkring sliter i en från olika håll så att man snart går sönder. Alla behöver hitta sina egna små ideér för att det inte ska få ske. Mia Törnblom skriver om olika typer av stress. Positiv stress är kortvarig och utsöndrar adrenalin så att vi kan kämpa hårt en kort stund. Negativ stress är långvarig och kan göra oss sjuka, man presterar desutom sämre och behöver minska arbetsbelastningen på kroppen.
 
Jag minskar min belastning genom att planera! Min omgivning vet att jag är ett planeringsfreak men det kan vara positivt. I min kalender skriver jag tre små punkter på varje dag som jag kan fylla upp. Sedan är det stopp och då får man träffa en vän eller så en annan dag istället. Förutom de tre punkterna finns plugg, disk och sådant. Ex:
 • jobba på förskolan Växthuset
 • tvätta
 • baka pitabröd till lunchmackor
 
 
 

Periodisk fasta

Det är mycket prat om det här överallt nu - jo jag vet men eftersom det är påväg att bli min livsstil så måste jag få berätta om det. Det fungerar oavsätt man tränar eller inte men med träning ger det extra stora effekter. Fastan är till för friska personer som har en bra relation till mat. Jag fastar i 16 timmar - altså jag äter mellan klockan 12.00 - 20.00 och försöker fortfarande träna fyra dagar i veckan plus mina två idrottskurser. I Jonas Berqqvists bok "Optimal hälsa" skriver han om det är ämnet mer. 
 
Efter snart en vecka med metoden så kan jag ge lite tips eller berätta om saker jag har stött på som gjort det lite svårt för mig. Jag har inte fuskat utan det här sättet att äta verkar passa mig!
 • Undvik att gå förbi subway i stan kl 11.00 när du inte får äta (doften gjorde så jag ville kasta mig in i en macka och äta mig ut)
 • hade bokat in ett träningspass 11.45 som höll på en timme. Då väntade jag med att äta tills 13.00 och slutade äta en timme senare 21.00. Fortfarande 8 timmar
 • ska sluta äta kl 20.00 och min lektion slutar 19.30. Gör inte som jag.. Cyklade hem jätte fort och när klockan var tio i kom jag innanför dörren och kastade i mig allt vad jag kunde hitta: mackor, skinka, mjölk, marsmellow och maränger.. ingen bra idé. Nästa gång ska jag ta med lite kvällsfika och sätta mit på en bänk och äta i lugn och ro innan jag åker hem.
 • En dag i veckan får jag gör ett undantag. ex dricka alkohol efter kl 20 men undvik ätbara saker
Oj vad mycket text, skrev typ en novell om det här men om ni har frågor så kommentera gärna!
 
 
 
 
 
 

Linser istället för glasögon

För en vecka sedan beställde jag ett linspaket på Specsavers där man fick en provvecka med linser och tillbehör samt hjälp för träning (att lära sig sätta i dem). Jag trodde det skulle bli jobbigt och läskigt att hålla på att pilla i ögonen men det är inga problem alls. Ögonreflexerna vänjer sig väldigt fort att det inte är någon fara och ju mer dagar som går blir jag snabbare. Om ni ska skaffa linser så rekommenderar jag att ha korta naglar eftersom jag repade min ena när jag skulle ta ut den första gången, så jag fick en ny. Skönare med ett friare liv i linser. 
 
 
Igår hade jag introduktion i idrottskursen - bollsport och det verkar vara en rolig kurs som jag kommer se fram emot varje vecka. Att läsa 150 % kommer bli mycket plugg hemma och det gäller att ta sig tid för det och avboka andra saker istället. Efter idrotten är det alltid reflektionsfrågor som ska besvaras med hjälp av litteraturen till en portfolio och efter ett matematikpass är det mycket som ska läsas i böckerna samt kursuppgifter i par. Jag försöker inte stressa upp mig utan bara ta allt som det kommer och plugga hårt, hatar att ha saker bakom mig ogjorda!
 
 
 
 
 

Mammas födelsedagsfirande

Förra helgen kom mamma till stan för att fira hennes födelsedag. Vi började med lunch hemma hos mig då det blev fylld kotlett med vitlök, origano, bacon och plommon. Allt hade förstekts och legat länge i en sås. Till serverades sallad och skivad potatis. På kvällen åt vi middag hos Annso och drack vin. Där blev det en god wook med kyckling i. Vi spelade också spelet pyramiden som är riktigt roligt. Man ska flytta brickor för att komma fram till sin målbricka. Vi var också en sväng på Ikea och shoppade lite samt åt mat med Basses familj.
 
 
 
 
 
 

Soppor

Det har blivit mycket soppor till mat här hemma hos mig för ett tag nu. Enligt mig är det en jätte bra måltid eftersom det går fort, innehåller mycket grönt och är gott att värma upp dagen efter till lunch. 
Ost och olivsoppa var en höjdare  eftersom jag älskar oliver. Osten toppade jag med efteråt så den hann smälta lite.
Gulashsoppan gjordes med grytbitar som jag skärde isär i mindre bitar. Kött och lök steks alltid först i olja. 
Majssoppan blev ganska stark eftersom den innehöll både sweet chili sås och vanlig röd hackad chili.
 
 
 
 
 

Handling på Maxi

Sist när vi handlade på Ica Maxi så köpte Basse en tavla i glas som man kan skriva på. Den kostade 200 kr och då fick man krokar, mangneter och en penna till. Den fungerar riktigt bra så här kan vi skriva upp påminnelser, matlistor och allt möjligt. Här ser ni vår matlista för veckan.

Jag har bakat lite, den här gången blev det en kokoskaka med topping av mango och blåbär. Jag tycker om när det är mycket frukt och kokos eller nötter i kakor. Så mumsigt och roligt att bjuda hem vänner på en fika.
 
 
 

Sommarminnen

I sommar har det blivit mycket skoj och i slutet nu så åkte vi ut och seglade med min mamma och Roger. Vi åkte ut till päronholmen och övernattade. Basse och jag sov i tält på land och mamma och Roger sov i båten. Till middag blev det kött, sallad och vin som vi åt i solnedgången. Tur att jag hade med mig en bra bok som jag lånade av Rebeca för det blir en hel del läsning när man är på sjön.
 
 
 
 
 

Boken som ger eftertanke

När jag köpte en träningstidning så fick jag med Mia Törnbloms bok "Samlade tankar om självkänsla". Jag har börjat läsa den och kommit ungefär halva boken. Det finns 13 olika kapitel som bör läsas sakta så att man hinner reflektera över dem. Det finns också övningar och tips på hur man tränar upp en bra självkänsla. 
 
Jag tycker att jag själv har en ganska bra självkänsla och ännu starkare självförtroende men medans jag läser boken tvivlar jag i vissa situationer på att självkänslan är sådär stark som jag trott. Jag blir förvånad över hur en person som inte "ger energi" så snabbt kan ta min, och jag låter personen göra det varje gång. Allt kan tränas upp så det är bara att börja på en gång med braboken som författaren skriver om. 
 
Då väljer man ut en fin bok som får bli braboken och fyller i tre punker om hur man känner sig just nu och funderar över varför, (detta görs varje kväll): mindre bra/ vill förbättra (inte en nödvändig punkt om man inte kommer på något), bra, glad för/ tacksam, hjälp längtar efter och vill förbättre. Alla har säkert en del som kan färbättras med sig själv!
 
 
 
 
 
 
 
 

Flytthjälp

Basse och jag har hjälpt Alexandra att flytta till sin nya lägenhet. Som tur var behövde vi inte bära så långt eftersom hon bara flyttade en bit bort i samma lägenhetshus, till en mindre lägenhet. Jag har inte fått sett resultatet än eftersom lägenheten ska målas om först av en firma, hon skulle också få en ny ugnslucka. 
 
Det är inte långt kvar tills skolan börjar igen, tydligen nästa vecka på tisdag! Det känns spännande och jag hoppas det går bra att läsa 150 %: Grundläggande färdigheter svenska/matte och idrott.
Imorgon och på torsdag ska jag jobba på en förskola där jag haft praktik, det ska bli roligt för nu var det ett bra tag sedan jag var där. 
Idag ska jag planera lite inför morgondagens samling på förskolan och beställa en hel del kurslitteratur till mina kurser i skolan. Det verkar tyvärr som att alla böcker kommer kosta ca 2000 kr.. Jag ska sluta tänka på det nu och åka till Rebeca istället och ta med min stickning. Ikväll blir det träning som vanligt!
 
 
 

När Annso var här

Min syster har flyttat hit nu eftersom hon ska börja plugga på en folkhögskola här i Linköping. Hon har varit här två helger än så länge i sin lägenhet men sen när skolan börjar är hon i stan på heltid. Sist hon var här så åt vi middag hos mig och Basse och cyklade 1,5 timme i Eklandskapet. Vi träffade både kor och får, och cykelturen blev runt Rosenkällasjön. Oftast när jag promenerar så går jag hit för det är skönt att gå på grusväg och prata med de små lammen i hagen. Annso skrämde tyvärr bort fåren då hon cyklade så fort och sedan sladdade i gruset så de blev rädda haha
 
 
 
 
 
 

Tebladet

Jag älskar tebutiker där man kan gå och lukta i alla burkar med dofter som är lite ovanliga. I Linköping på trädgårdstorget ligger tebladet som är en liten butik där jag köper mitt te. Sist jag var där fick jag med mig smakerna äpplepaj och tropez hem. De samsas på kryddhyllan bredvid tidtagaren ugglan från Lagerhouse.
 
 

Fullt med katter i skåpet

Nu njuter jag fullt ut med sista sommarlovet och det gör jag genom att slappa, segla med familjen, umgås med syster, vänner och pojkvän, träna och pyssla. Porslinsfärgerna fick komma fram ur garderoben för ett tag sedan och då blev det katter som motiv. Skålarna köpte jag på Lagerhouse för 15 kr styck. Det är riktigt roligt att måla med färgerna som är så lätta att torka bort om något blir fel. Nu sitter färgen fast efter att jag bränt skålarna i ugnen men de tål bara handdisk (som inte är något problem här eftersom jag inte har någon diskmaskin). Ha det bra!
 
 
 

Nu blomstrar det här hemma

 
 
 
 
 

Daite på stan

På ett av mina uppdragskort från spelat vi spelar så skulle jag bjuda Basse på en date. Vi möttes vid St Larskyrkan och gick tillsamans mot gula huset där jag tänkte bjuda på lunch. Ingen av oss hade varit där förut men det var väldigt mysigt och bra vällagad mat. Jag åt lasange och Basse tog sjömansbiff. Jag kan även rekommendera resaurangen  för att de skriver ut på menyn vilka rätter som är laktos och glutenfria mm. Efter lunchen gick vi till passagen och tittade på en konstutställning och efteråt blev det shopping. 
 
 
 
 
 

bak, mat och att bjuda hem vänner

 1. Karamelliserad banan och hasselnötter ihop med chokladsås och marsmellows 
 2. Marängsvisch med egen rabarbersås
 3. Citronkaka
 4. Rödkålsallad med rädisor och bacon samt vinegrett när vänner kom på besök och grillade
 
 
 
 
 

RSS 2.0