Nyårsafton

Så var det nyårsafton igen och det här året kommer bli super. Säger man inte att tolvslaget berättar hur nästa år kommer att vara. Om du har kul blir hela året till en fest men om du känner dig stressad så blir det ett sådant år.
Snart ska jag cykla iväg och träna bodypump som start på dagen, jag kommer nog även bli biggare av att lyfta lite. Sedan är det dags för att fixa iordning lite här hemma, eftersom kompisarna kommer ikväll och vi ska äta tre rätters. Tavlan på bilden har jag fått av pappa och broshen fick jag från mormor i julklapp. Ha en bra nyårsafton!

Dagen innan

Nu har jag kommit upp och hunnit gjort en ansiktsmask som luktar kille, bara för att Basse råkade spilla parfym i sin väska. Inget kom i min men allt här tycks lukta män men det försvinner väl snart, gott luktar det iaf.
Idag har jag lite att förbereda inför morgondagen som att damsuga, tvätta och baka lyckokakor med så budskap i.
Först ska jag ner till stan och låna lite böcker på bibloteket och även gå förbi H&M för att kolla in deras rea.
Är det någon som vet om presentkort går att använda på nätet? Jag vill beställa inredning till hemmet.

Hemma igen

Nu är jag hemma i Linköping igen och innan vi åkte hann jag med en lunch med pappa vid simhallen. Kycklinggryta med ris som var jätte gott och ikväll blir det en pizza som jag förmodligen delar med Annso. Syster och Robert ska vara här i ca åtta dagar nu och fira nyår och senare i januari ska grabbarna på hockeymach. Massor av fina och praktiska julklappar har jag fått, även ätit mängder av mat och godis. På lördag är det dags för träning igen. Resten av kvällen blir lugn så hoppas alla haft en bra jul och vilat upp sig, för snart är det nyårsafton!

Julbord

Innan alla splittras för att fira jul hemma hos familjen har vi alltid ett traditionellt julbord (okej, andra året i rad). Så mätt man alltid ska bli av julbord och varför hade jag en vit klänning på mig som skriker kom och ta mig alla fläckar. Julbordet övergick sedan till en fest för Basse där vi sjöng och åt dadelkaka. Han fick även mycket presenter som han blev helt överväldigad av, och pratar om fortfarande. Han hade en hel helg istället för en dag som var hans! Stella skrev upp oss på gästlistan inne på Platens så det var bara för oss att knalla förbi kön och allt!

Basse 24 år!

Idag fyller min älskling 24 år och det började firas med pannkakstårta och en kopp te på sängen. Så fort frukosten var i magen så var det dags för paketöppning, det var även hans tur att ta dagens paket ur våran kalender där han fick skumbad. I det andra paketet gömde det sig ett tangentbord och en mus. För min del har dagen varit i köket med matlagning och disk. Kalaspojken valde att äta biffar och potatismos till lunch och snart kommer även hans familj och firar! Imorgon ska vi åka till Södra vi, där vi ska fira halva julen. Bilden:Dadelkaka

Krispigt knäckebröd

1/4paket jäst
3dl ljummet vatten
25g rumsvarmt smör
1tsk salt
1-2tsk malda brödkryddor (ta din favorit som finns hemma)
1dl havregryn
5-6dl mjöl

Lös upp jästen i vattnet, blanda i övriga ingredienser och arbeta ihop till en deg.
Låt jäsa 60min under en bakduk.
Sätt ugnen på 225 grader.
Häll ut degen på ett bakbord och dela den i så många bröd du vill ha, ju mindre bröd ju mer krispiga blir dem.
Kavla upp på bordet och ta sista med en kruskavel om du har för att få till (hålen).
Lägg knäckebröden på pappersklädda plåtar och grädda i ugnen i 5 min, tills bröden fått färg.
Förvara torrt.

Receptet går utmärkt att göra på glutenfritt mjöl med och blir väldigt bra. Se bara till så att bröden inte är mjuka!



möblerat om

Då har vi möblerat om som vi egentligen tänkte göra efter jul, men eftersom julgranen inte är uppe än så blir det inte så jobbigt. Exakt en vecka har vi bott i det som känns "lite nya" men det är skönt så att vi inte tröttnar. Skrivbordet fick vi skruva bort och skruva dit eftersom det sitter fast på avdelningshyllan och måste sitta rätt. Soffan står nu längst in i rummet och syftet är att delen där vi umgås ska vara större och sovdelen mindre. Bekvämt och bra så än så länge har jag inte hittat något jag är missnöjd med. På söndag drar vi upp julgranen.

Mini spa hemma

För att kunna njuta lite en kall regnig vinterdag så gjorde jag iordning ett lite mini spa här hemma för min hud.
  1. Ta bort allt smink ordentligt
  2. Ångbada ansiktet över en skål med kokhett vatten i 15 min och försök sedan trycka på porerna försiktigt
  3. smeta in en ansiktsmask som är bra för din hud, beroende på om du har torr, fet eller bland hy
  4. avsluta med en ansiktskräm/dagkräm

Ny jordglob och lite recept

Knäck 40st
2dl sirap
2dl socker
2dl vispgrädde
1- 2 dl hackad mandel

Blanda sirap, grädde och socker i en kastrull.
Låt sjuda under omrörning tills smeten blir tjock, det tar 30 - 45 min.
Gör kulprovet då och då genom att hälla i lite smet i ett vattenglas med kallt vatten och låt svalna, Sedan ska du kunna forma en kula.
När smeten är färdig så häller du i nötterna och blandar om för att sedan klicka i smeten i knäckformarna, som du ställt iordning på en plåt.

Rediga rågkakor (till 8 bröd)
50g jäst
1/2dl rapsolja
5dl ljummet vatten
5dl mjölk
1/2dl farinsocker
1msk salt
1msk anis (eller blandade brödkryddor)
12dl rågsikt
10 - 12dl vetemjöl

Rör ut jästen i oljan, häll på vatten, mjölk, farin, salt och kryddor.
Rör ner rågsikten och sedan vetemjölet, lite i taget tills du har en smidig deg som inte kladdar.
Strö över lite mjöl, lägg över en bakduk och låt jäsa i en timme.
Sätt ungen på 200 grader, häll ut degen på ett mjölat bort och knåda den (ta mer mjöl om det behövs).
Dela degen i 8 lika stora klumpar som du formar runda bollar av, kavla ut till rundlar som är ca 1cm tjocka.
Ta ut ett hål i mitten på varje rundel, använd en kryddburk eller liknande till detta.
Nagga bröden med en gaffel och lägg sedan bröden två och två på en bakpappersklädd plåt.
Om du vill så lägg även dit små rundlarna från mitten.
Låt jäsa i 30 min och grädda sedan i ungen i 15min, låt sedan svalna under en bakduk





Julbak

Hej på er! Nu sitter jag i soffan och ser lite halvt på idolfinalen och Basse och jag är överens om att 2009 var den bästa finalen. Min tenta blev avklarad i torsdags så jag hoppas att jag blir godkänd! Hela veckan har varit skit tills idag, eftersom jag har varit så nervös och inte kunnat sova. I eftermiddags blev det två träningspass och knäckbak efter det, den här veckan har jag även gjort lussekatter och bröd. Så jäkla skönt med helg! Imorgon ska jag verkligen sova. Bara att säga till om ni vill att jag ska lägga upp recept på något av julbaken, var så mycket olika.

Önskelista

Till varje år ska man knåpa ihop en önskelista och alltid är det roligt med personliga presenter. Personliga saker är också sånt som man vet är typiskt för personen eller något som man vet att personen skulle behöva i sitt liv. För att förenkla tänkandet lite så är önselistan perfekt och samtidigt vet man att det är något som personen vill ha. På min önskelista står det en grillvante, böcker, presentkort på inredning, kläder eller sport. Chabby chick inredning, smårätter kokbok (finns på rusta den rätta), solsidan (andra sesången), sport bh m.m. Blev en lista trorts allt :)

Julfint

Godmorgon på er! Förra veckan började julstöket hemma hos oss, med det innebär damsugning, göra plats och ta bort små ljuslyktor som annars står framme. Nu är det utbytt mot tomteljus i många olika varianter och former, små söta nissar som sitter på hyllorna och håller vakt samt vår mysiga julkalender där vi hängt upp tolv små paket var till varandra. Vi turas om att öppna ett paket varje dag och varje dag blir man lite extra glad. Lika roligt när Basse öppnar mina paket. Den här veckan ska det bakas lussekatter, knäck och bröd hade jag tänkt. Stora jul kramar!

Göteborg

Den här helgen drog jag, mamma och Annso till Göteborg för att hälsa på Camilla. Det var en bra bit att åka men äntligen har vi sett hennes lägenhet som hon och barnen bott i lite över ett år. På fredagen kom vi dit sent så det blev en kopp te och lite snack innan vi bäddade upp sängarna, vi gick även ut med hunden och hann träffa de andra djuren: två marsvin och en hamster. Lördagen spenderade vi några timmar på stan där det var mycket folk som julhandlade och sedan åt vi en god lasange på kvällen. Nu var det skönt att komma hem efter mycket bilkörande.

RSS 2.0